torsdag 14 januari 2016

Natten är ännu ung

Ni som läser romanen Natten är ännu ung får diskutera här.
När man skriver en kommentar här i bloggen är det bra att ta fasta på något som har hänt - märkligt eller intressant - och reflektera över det. Vilka tankar väcker textavsnittet? Granska personerna eller karaktärerna, miljön, stämningen, berättarstilen och språket. Kommentera varandras inlägg och ställ frågor till varandra så får vi en diskussion igång.

19 kommentarer:

  1. Hej

    Jag har nu läst den första delen (s.1-41) av romanen Natten är Ännu Ung.
    Det första jag vill göra i denna kommentar är att ställa en fråga.
    Vad är det som har hänt i boken? Seriöst, vad hände? Jag kommer inte ihåg någonting av vad som hände hittills. Jag vet att jag inte läser mycket böcker, men då jag läser någonting så förväntar jag mig själv att jag kommer ihåg någonting. Men det gjorde jag inte. Det tog bara 1-3 dagar för mig att glömma nästan allting.
    Jag har några kriterier & åsikter om boken som jag kan använda för att förklara min glömskhet.
    Storyn enligt min åsikt är väldigt rebellisk. Alldeles FÖR rebellisk! Om boken skulle kunna prata så skulle den säkert säga: “Ooo, jag är en tonåring, jag följer inga regler! Jag är så rebellisk att jag till och med skriver med onödig finlandsvensk dialekt som är svårt att förstå i skriftlig form och bara gör läsaren ännu mer irriterad på den här storyn där ingenting speciellt egentligen händer.”
    Hittills så ser jag inte ens vem den här boken är menad för. Istället för att våga säga ordet ‘sex’, så säger den “du vet vad jag menar” istället. Jag förstår att det kunde ha använts för humoristisk effekt, men när den används varje gång (som jag kommer ihåg) när de menar sex, så känns det lite fegt och onödigt.
    Boken är säkert menad för äldre människor som vill känna sig unga igen, men för en människa i min ålder så känns den här boken väldigt klumpigt skriven och inte intressant på något sätt.

    Erik.

    SvaraRadera
  2. Hej :)

    Jag har nu läst ca. 40 sidor av Natten är ännu ung. Mitt första intryck av boken var att författaren har försökt skriva med ett “ungt” språk vilket får mig o. tycka att man inte kan ta författaren helt seriöst, eller vad tycker ni? Han använder ord som portjare, kickade osv. Överlag verkar boken vara lite ointressant och författaren talar lite för mycket av stället var huvudpersonen bor på och miljön han rör sig i. Eftersom boken är skriven i jag- form kommer jag inte så bra in i huvudpersonen och därför inte heller i boken. Fast bokens början inte imponerade mig hoppas jag att jag kommer mera in i den.

    Daniel.

    SvaraRadera
  3. Hej, jag heter Alexander och har läst cirka 35 sidor av boken Natten är ännu ung. Bokens första intryck var inte så bra och lockande, men så brukar det ju oftast vara. Författaren har en lite speciell stil att skriva, Han skriver lite på ungdomsspråk. Berättelsen berättas i jag form. Jag förväntar mig att det händer mera i boken när jag har läst mera.

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Nu har jag läst cirka 40 sidor av boken. Boken har hittills varit mycket tråkig och jag tycker att det händer för lite i boken. Jag tycker att bokens huvudperson är ganska irriterande för att han bara hela tiden talar om att han är tonåring och inte vill följa regler. Bokens författare försöker tydligt vara rolig men enligt mig lyckas han dåligt och det är många ord jag inte förstår på grund av dialekten han talar med. Vad tycker ni om boken? Jag hoppas verkligen att boken blir mer intressant i andra delen. Jag tycker att författaren skriver för mycket om onödiga saker som känns irrelevant och boken verkar inte riktigt ha en röd tråd och därför har det varit svårt att komma in i boken, vet ni vad jag menar?

    Atte

    SvaraRadera
  5. Hej igen!
    Jag tycker inte att boken blivit intressantare, men det har börjat hända mycket mera nu. Händelseförloppet är bra eftersom det händer något hela tiden och man inte kan förutse följande händelse.

    Jag började fundera på vad Signor Fidardo egentligen har för avsikter. Han slog ner alla förslag och förhoppningar när det visade sig att Morro kanske är vid liv. Kanske vill han behålla Sally Jones och tror att hon reser iväg om Koskela släpps fri, eller något liknande. Ifall det inte är så, är han väldigt pessimistisk. Vad tror ni om honom?

    Myra och Isak, jag håller med om att den har ganska tunga teman. Det tycker ändå inte att det är en “barnbok” direkt. Den verkar vara mer riktad åt 11 till 13-åringar och i den åldern kan man redan förstå en hel del. Händelserna kring temat är inte så skrämmande skrivna, utan de är mera skrivna för att lära ut att det är fel.

    Trevlig läsning!
    // Julie

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Hejsan,

    Enligt mig har andra delen av boken varit en aning bättre en första delen. Fast jag inte ännu heller har hittat en “röd tråd” i boken tycker jag att boken har varit roligare i andra delen. Jag har varit mera motiverad för att läsa bokens andra del för att författaren har börjat berätta mera om intressanta saker som sina vardags problem, sina vänner och sin skolgång. Fast ämnena i sig själv är ganska tråkiga har författaren fått in några spännande vändningspunkter till sina teman. Några av huvudpersonens problem liknar de facto ganska mycket mina vardagsproblem med mina föräldrar och med mina vänner. Författaren fick in några intressanta dilemman som behandlade politik och vänner. Jag kan inte ännu heller säga att boken är bra eller spännande men det har ändå varit lite roligare att läsa bokens andra del. Vad tycker ni om huvudpersonens gräl och vardagsproblem?

    Atte

    SvaraRadera
  8. Hej.
    Jag håller absolut med dig Erik. Boken är enligt mig dåligt uppbyggd vilket får en o. glömma alla händelser, om de ens finns några “händelser”. Jag håller också med dig om att författaren har gjort huvudpersonen för “rebellisk”.
    I detta stycke (2) som jag läst, berättar boken bara om Ekis (huvudpersonens) vardag. En ny flicka har börja på hans klass och Eki verkar vara lite förtjust i henne men deras relation ändas som vänner. Boken talar också mycket om då Ekis mamma grälar på honom vilket betonar bockens rebelliska natur. Jag tycker inte att boken har blivit bättre under detta stycke men man börjar lära sig mera om personerna och deras karaktärer. Det stör mig i boken att personerna strular med varandra fortsättningsvis, det ger en grotesk bild av puberteten, som Eki upplever. Håller ni andra med mig eller vad tycker ni?

    Daniel.

    SvaraRadera
  9. Hörp Dörp!

    Jag har nu läst hela boken (hups) och jag håller med er alla, man kommer inte ihåg något av boken den är tråkig ''rebellisk'' och bara allmänt fel. Ni har sagt allt jag skulle säga, enda saken jag har att tillsätta är att boken var väldigt kort och lättläst. Det var nu en ’’kort kommentar’’ men som jag sade jag har inget att tillsätta.

    Lucas.

    SvaraRadera
  10. Hejj!
    Jag vill bara säga att den här inledningen är extremt underlig när jag har läst ‘’Natten är ännu ung’’ men jag anser att den har en bra början, ‘’jag’’ och karaktärerna har gett mig goda skratt när dom svär för att få kontakt med sina läsare.
    Samtidigt finns det inblandat lite romans när ‘’jagets’’ förtjusning pussas med en annan pojke. En annan komisk del är då de hade party hos Rosenbaum och ‘’Jag’’ räddar hans vän när han spyr ut genom fönstret efter att han har druckit vin och dragit mellanmål och håller på att trilla ut genom fönstret just före ‘’jag’’ räddar honom. Vad anser ni om början och kommentera gärna vad jag skrivit!

    Heke

    SvaraRadera
  11. Hej

    Jag har nu läst närmare ¾ av boken och börjar få en tydlig bild av vad boken går ut på. Enligt mig har boken varit ganska tråkig och jag gillar inte sättet boken är skriven på. Ekis sätt att se på världen verkar ganska deprimerad och han verkar inte bry sig så mycket om normer vilket kommer fram alldeles i början av tredje stycket. Händelserna är inte så löpande enligt mig eller man hänger inte så bra med i boken vilket får den och kännas lite ointressant.

    SvaraRadera
  12. Mörjens

    Jag skriver nu min sista inlägg och försöker skriva det jag kommer ihåg.
    Boken var ‘’torr’’ och allmänt tråkig, boken har en trög berättelse och litar för hårt på att ungdomarna ska ‘’relatera’’ med karaktärernä som i sin tur är groteskt och bara fel, att se ungdomar på ett sånt sätt, kanske boken var ‘’based on a true story’’ men det är ändå äckligt och fel.
    Daniel jag håller med dig (lite sent) men joo-o boken har en patetisk försök att beskriva pubertet och rebellihet. Boken gör också ett dåligt jobb med att förmulera texten, för själv kommer jag inte ihåg nästan något ur boken och jag läser väldigt mycket böcker! Om jag borde ge poäng från ett till tio skulle jag ge 3/10 som är väldigt dåliga poäng och det är det jag tycker att boken förtjänar, men tack för allas analyseringar <3. Ha en bra vecka!

    Trevliga dagar, Lucas

    SvaraRadera
  13. Hejsvejs,

    Jag har nu läst nästan hela boken och boken har varit en fullständig fars enligt mig, boken har varit nästan lika tråkig i alla tre delar hittills, jag tycker att boken hade lite hopp i bokens andra del men tredje delen var lika tråkig som den första... Boken har inte haft en klar handling och det som har hänt i boken har inte intresserat mig det minsta. Författaren berättar ju bara om Ekis barndom i österbotten, man kan ju lika väl själv uppleva alla saker som huvudpersonen går igenom i sitt liv. Vad tycker ni, har boken varit spännande eller tråkig enligt er? Jag rekommenderar inte boken för ungdomar i min ålder, det är förmodligen tråkigare att läsa den här boken än att läsa en ristorante fryspizzas förpackningsinfo på Estniska.

    Atte

    SvaraRadera
  14. Morjenz

    Nu har jag äntligen läst hela boken. Fast boken var extremt kort kändes det som en 1000 sidors bok, för det mesta hände det ju inget speciellt spännande i boken och samma gällde sista delen. Ändå var det lite trevligare att läsa bokens sista del, det kändes som om att boken skulle ha haft lite mera innehåll och action i slutet.
    Det kändes dock lite underligt att hela boken gick med en relativt lugn och händelselös takt och sen plötsligt i slutet fick boken en ganska sorlig vändpunkt. Vad tycker ni andra om slutet och Stenas död? Jag håller också med er andra som tycker att Eki Bergman har en för negativ syn på världen och är ganska tråkig person. Boken i sin helhet var dålig och tråkig enligt mig. Jag gillade inte heller författarens sätt att skriva, han använde för mycket dialekt ord enligt mig och det verkade som om han försökte göra boken “cool” med att använda mycket svordomar.

    Atte

    SvaraRadera
  15. Hej

    Jag har nu läst cirka 70 sidor av boken natten är ung. Boken börjar bli ganska irriterande när ungefär 30 sidor handlar bara om att Eki och hans föräldrar grälar jämt. Jag tycker författaren överdriver tonåren när allting bara handlar om gräl.
    Jag tycker hans föräldrar är jätte konstiga när dom inte låter Eki vara med en av hans kompisar på grund av att han är kommunist. Den största orsaken till att boken(andra delen) är tråkig har hittils varit att huvudpersonen och hans familj bara klagar på allting.

    SvaraRadera
  16. Jag har nu läst cirka 70 sidor av boken natten är ung. Boken börjar bli ganska irriterande när ungefär 30 sidor handlar bara om att Eki och hans föräldrar grälar jämt. Jag tycker författaren överdriver tonåren när allting bara handlar om gräl.
    Jag tycker hans föräldrar är jätte konstiga när dom inte låter Eki vara med en av hans kompisar på grund av att han är kommunist. Den största orsaken till att boken(andra delen) är tråkig har hittils varit att huvudpersonen och hans familj bara klagar på allting.

    Alexander

    SvaraRadera
  17. Jag har nu läst cirka ¾ delar av boken Natten Är Ännu Ung. Jag tycker att jag börjar få en bättre uppfattning om vad som hela boken handlar om, vad tycker ni?. Jag tycker också att den 3 delen har varit betydligt bättre en dom två första delarna. Början var en aning tråkig men det var roligt att läsa om fester och sådant som hände speciellt i slutet av 3 delen. Men tyvärr är jag ännu också lite besviken på att Eki måste vara så negativ om nästan allting. Dessutom blir jag jätte irriterad på hans språk och tankesätt t.ex. kärringshelvetet osv, över hälften vad han säger är svordomar och det tycker jag är jätte onödigt och frustrerande.

    Alexander.

    SvaraRadera
  18. Hej

    Jag har nu läst hela boken och måste hålla med dig Lukas, poängen för boken skulle enligt migockså vara cirka 3 poäng av 10. Som helhet tycker jag att boken var ganska tråkigt och ointressant, fast det kunde finnas några få roliga händelser.
    som Daniel och Lukas sade så känns det som om boken skulle försöka beskriva tonåren men på ett jätte patetiskt och äcklit sätt, som inte alls instämmer i hur jag skulle beskriva tonåren. Jag tyckte boken var ganska tung att läsa på grund av så mycket negativa inställningar till olika saker och fult språk, dessutom var handlingen inte något vidare bra enligt mig och därför rekommenderar jag inte boken.

    Alexander

    SvaraRadera
  19. Hejsan,
    Har nu läst boken tillslut och det ända jag kan säga är att jag inte skulle rekommendera boken till nån. Tyvärr. I början ville jag ge boken lite hopp fast den inte verkade speciellt intressant men den lyckades tyvärr inte ge något mer än en “dålig” bild av puberteten som fick dessa tider att verka mycket hårda och ansträngande. Händelserna i boken t.ex. olyckan på slutet (Stenas motorcykel olycka) och andra små “rebelliska skämt” längs boken var underhållande till en viss mån men lyckades inte lyfta upp bokens anda. Slutet i boken kommer också lite plötsligt. Boken slutar med kanske 2-3 sidor som efter huvud händelsen vilket lämnar en lite tom känsla efter sig. Störde detta er andra? Jag blev iaf och sitta en stund med lite tom känsla, som jag redan skrev, efter att jag slutat läsa. Eki verkar också bli lite deprimerad i slutet av boken. Trots allt så gillade jag inte denna bok så mycket men det finns värre. DANIEL

    SvaraRadera