torsdag 14 januari 2016

Svensk synd

Ni som läser romanen Svensk synd får diskutera här.
När man skriver en kommentar här i bloggen är det bra att ta fasta på något som har hänt - märkligt eller intressant - och reflektera över det. Vilka tankar väcker textavsnittet? Granska personerna eller karaktärerna, miljön, stämningen, berättarstilen och språket. Kommentera varandras inlägg och ställ frågor till varandra så får vi en diskussion igång.

31 kommentarer:

  1. Hej på er!
    Jag har då läst 100s i boken Svensk synd, en thriller roman av Martin Jern. Jag tycker att boken är väldigt bra! Språket är enkelt och ungdomligt anpassat, jag tycker det är roligt att läsa! Boken handlar om Otto, en missförstådd ung kille. Hans pappa har misshandlat hans mamma och är allmänt galen. Han har sökt upp dem och skrikit, polisen gör ingenting åt detta! Så tack vare att pappan är galen och att polisen inte gör någonting så är Otto hans mamma ständigt på flykt. Senaste gången så hittade pappan dem och det blev kalabalik och de var tvungna att fly igen, fjärde gången på 1år.
    I början av boken har de just anlänt till Ryda, en by-håla i Sverige, här händer ingenting och här finns ingenting som kan hända. Ett perfekt gömställe från deras galna förföljare.
    Tyvärr är inte Otto den enda som har en hemlighet, hela byn är sinnesrubbad.
    Efter 100sidor (jag har läst 145) så kommer det en brutal vändning som får hela boken att bli gastkramade spännande, jag kan inte sluta läsa!
    Men två frågor har jag, varför heter den svensk synd? och vad tycker ni om språket som boken är skriven i?
    h.Jessica

    SvaraRadera
  2. Hej på er!
    Jag har nu läst första delen av boken och måste säga att den inte riktigt motsvarar mina förväntningar. Jag hade tänkt att det skulle vara mycket spänning, typ i klassisk deckaranda där det först sker ett mord och sedan kanske ännu ett till, och genast börjar spänningen byggas upp och man letar efter mördaren. I bokens första deler händer ingenting spännande, det närmaste till spänning är väl då Otto nästan blir överkörd och då de ska gå och titta på liket av den överkörda personen. Det senare var första gången jag riktigt kände att boken är spännande, men den känslan gick över rätt fort då spänningen försvann lika fort som den kommit då de blev bortjagade. Jag hoppas att spänningen stiger i nästa avsnitt!

    Personligen är jag lite irriterad på språket i boken. Det är ju mest slang i boken, svensk slang blandat med engelska ord. Egentligen är det lite konstigt att jag inte gillar språket i boken eftersom det till en stor del är så som jag själv talar, sk. svengelska. Men det är någonting i mig som gör att det tar emot att läsa så, det känns onaturligt och konstigt. Håller ni med eller tycker ni att det blir bättre om boken är skriven på samma sätt som vi talar? Att jag inte gillar språket kan också bero på att jag är van med att läsa "vuxenböcker" där språket är betydligt mognare och nästan endast skriftspråk.

    Jag ser framemot att fortsätta läsa och hoppas att intrigen tätnar. Jag vill också se vart Ottos och Monkans relation leder, det vore ju ganska typiskt om de skulle bli ett par.. Vad tror ni?

    //Elin

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Som vi alla andra här har jag nu läst den givna delen i boken Svensk synd. Mitt första intryck av boken är positivt och jag är nyfiken på hur den kommer att fortsätta. Jag tycker att man kommer snabbt och lätt in i bokens handling, och personligen är jag förtjust i språket i boken eftersom det är så realistiskt precis som de många ungdomar använder sig av det svenska språket. Språket gör boken lite annorlunda vilket jag finner bra och uppfriskande. Användning av “rent talspråk” gör att det Otto säger låter mer realistiskt än om det vore skrivet i rent skriftspråk. Otto och hans mamma verkar ha råkat ut för många otrevliga saker men ändå försöker de tänka framåt och positivt vilket är väldigt beundransvärt. Bokens sarkastiska och ironiska “pikar” t.ex. “Det gäller att försöka ha humorn i behåll när man jagas över landet av en psykopat” gör boken smått humoristiskt trots historiens “hemskhet”.

    Jag tycker att denhär sekten Evigheten verkar väldigt, väldigt skum också hela Ryda verkar jättekonstigt. Jag är hemskt nyfiken på den lilla flickan Ingrid som Otto nästan springer på när han är på flykt från mannen som ertappar honom och hans nyfunna vänner vid kurvan intill järnvägen. Om man ska spekulera i bokens framtid så tror jag att denhär “Farsan” kommer att hitta Otto och hans mamma men ja hoppas innerligen att polisen kan ta fast honom den här gången och ta dem på allvar. Man blir ju smått orolig när polisen ingenting gör. Att leva i rädsla och ha flyttat elva gånger på fyra år kan inte vara lätt. Jag förväntar mig att när vi läser vidare kommer det att komma fram mera om Ottos och hans mammas förgångna t.ex. om denhär Karin flickan som Otto har nämnt ett par gånger.

    Monika och alla Ottos nya vänner, särskilt Kenny och Klon verkar vara ett par ganska kufiska typer. Evigheten och byn Ryda är två saker som kanske ororar mig mest eftersom det är bara helt enkelt mycket underligt eller vad tycker ni? Jag hoppas innerlig att denna bok får ett sådant slut att Otto och hans Mamma ej tvingas fortsätta fly, men det är en sak som vi säkert kommer att få reda på så småningom!
    Trevliga lässtunder!
    Josephine

    SvaraRadera
  4. Tjenare!

    Jag tycker, efter att jag läst 99 sidor, att boken har åtminstone börjat bra. Personligen är thrillers och deckare mina favoritgenrer så jag gillar vad jag läst hittills. Ofta brukar jag tycka bättre om thrillers som har en lite äldre huvudperson än vad Otto är, men eftersom han är jämnårig med oss och verkar mogen för sin ålder så är det inte allt för störande.
    Monkey/Monkan/Monika är hittills min favorit person eftersom jag gillar hennes attityd och hur hon tar hand om saker. Hon verkar vara en tuffing på utsidan men en söt på insidan. Otto har också en trevlig personlighet och jag tycker att författaren lyckats med att förklara hur han känner och varför han känner sig på det sättet. Bakgrunden till hans känslor är väluttänkt och personligen berör de mina egna känslor. Inte för att jag själv har varit med om en sådan situation utan eftersom författaren har fått en att tycka synd om Otto. Handlingen är kanske en aning kliché men det stör inte så mycket eftersom författaren ändå ändrat på det en del. Morsan har jag inte ännu bestämt mig om jag gillar henne men med tanke på att hon haft ett sådant liv kan man förstå att hon lätt blir irriterad.
    Ryda tycker jag själv har en kuslig vibb och den kristna sekten verkar vara lite knäpp. Den kusliga vibben kommer från det att det verkar vara uteslutet från resten av Sverige och det verkar vara en “glömd” stad dit ingen frivilligt vill flytta. Den ruskiga, mörka och täta skogen är kanske en aning stereotypiskt för dessa bok typer men det ger automatiskt den otäcka känslan.
    Språket har en vardaglig och ungdomlig stil. Med detta menar jag såklart det att författaren har blandat in en hel del engelska i texten. Språket innehåller också en hel del svordomar vilket inte är allt för ovanligt i det riktiga ungdomliga livet…
    Tycker ni att Märta har någon annan sida? För det var en sak som kom till mig när jag läste. Gillar ni att författaren blandar in engelskan? Jag talar själv på samma sätt så jag stör mig inte så mycket på det.
    Dessa är mina tankar men jag ser framemot att läsa era inlägg!
    Hälsningar Amanda

    SvaraRadera
  5. Hejsan,

    jag har nu läst, precis som alla andra, första avsnittet av Martin Jerns Svensk synd. Själv var jag ivrig att börja läsa boken och den verkar bra hittills. Språket är ungdomligt och innehåller mycket slang och engelska ord. Personligen gillar jag det. Det gör det mer verkligt, och det känns inte som man skulle läsa en bok. Dessutom talar jag själv på precis samma sätt!

    Min favoritperson är Otto. Han verkar fundera på många saker men försöker ändå gömma undan sina känslor. Jag gillar då han analyserar sina svar och försöker få sig själv att verka cool. Oftast blir det en humoristisk sväng i det hela, fast händelsen skulle vara rätt allvarlig.
    Monkan/Monika tycker jag inte så mycket om. Hon är väldigt störande och ändrar sig hela tiden. Hon verkar vara en stökig person. Kanske hon blir bättre då hon lär känna Otto påriktigt.

    Själv tycker jag att romanen har tillräckligt med spänning och det blir inte för mycket.
    Jessica, jag tror att namnet Svensk synd har något att göra med sekten och det får vi säkert reda på då vi läser vidare.

    Vad tror ni om Ingrid i tältet? Och har ni några tankar om farsan kommer att hitta Otto och morsan i Ryda?

    Ha det bra och trevliga lässtunder

    Isabella

    SvaraRadera
  6. Hejsan!

    Jag har nu också läst 100 sidor av boken. Före jag började läsa boken hade jag inte så höga förväntningar men nu tycker jag att boken är förvånansvärt bra. Det går snabbt att läsa alla sidor i boken. Jag håller med om att språket har mycket talspråk med lite engelska och det gillar jag. Jag tror att boken blir mera spännande snart. Kanske Ottos pappa får tag på dem till slut? Ryda är också en väldigt konstig by och alla människor där verkar skumma. Monika är den enda personen som verkar mera normal och jag tror att Ottos och Monikas relation kan bli mera än bara vänner.
    Tror ni att Ottos pappa får fast dem i slutet? Jag tycker det är helt dumt att polisen inte vill göra något, eller vad tycker ni?

    //Ester

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Tio första sidorna tyckte jag att var lite tröga, eftersim man kom ingen vart. Själv tycker jag att boken inte hittills verkade kuslig, fast Ryda ligger mitt i ingenstans bland massa skog. Däremot tycker jag att sekten låter ganska spännande och vill veta mer. Vem är de, vad håller de på med? En annan sak som jag stötte på var att varför är det ingen på gatorna? Har alla gått till mässan, eller finns det någon hot som Otto och hans mamma inte vet om? Fast språket ska vara ungdomsspråk, blev jag störd på de engelska orden Otto använder, eftersom dom låter gammalmodiga. Märta verkar ganska kufisk, hon kanske gömmer en fruktansvärd hemlighet i rummet bakom låsta dörren? Otto och hans mamma verkade helt okej, inget särskilt att säga om dem. Monkan/Monika/Monkey blev jag däremot störd på. Hon verkar ganska frånstötande, och jag skulle inte kunna tänka mig att vara kompis med henne, för att vi troligen skulle inte kunna komma överens. Otto och Monkan kommer troligen bli ihop, det är ganska lätt att se.
    Vad tror ni att kommer att hända näst gällande Evigheten?

    H. Annika

    SvaraRadera
  8. Hejsan :)
    Okay, boken börjar bra (jag har läst ca 100 sidor) Själv tycker jag om denhär historien och om handlingen. Det är en fullkomligt ny ide, har aldrig läst en liknande bok och jag tycker att Otto är litet av en anti-hjälte, en jätte sympatisk och söt typ som är lite förvirrad med sig själv och sitt liv. Han har tvingats växa upp alltför fort på grund av han pappas "tillstånd" (kan man väl kalla det) och gått igenom mycket och jag tror att han är mycket ledsen över det och orolig för sin mamma, men försöker komma över det med sarkasm och humor. Jag är själv jättenöjd över att det används ungdomsspråk (och också en hel del blanding av engelska och svordomar vilket jag tycker om. Det är mer rakt på sak och ger en mer realistisk bild av hur Otto tänker och känner.)i boken och att det finns glimtar av humor och sarkasm, det håller hela handlingen ihop. Utan det skulle hela stämmningen bli förstörd.
    Jag vet inte vad jag tycker om Ryda. Själv vet jag av erfarenhet att liknande byar finns runtomkring i Lappland (Salla, in the middle of nowhere) men jag är ändå lite förundrad över att den inte finns på kartan (nu slipper man väl bort därifrån också?). Jag är inte alls förundrad över att det fanns en extrem-kristen samling där (det verkar vara en extrem-kristen samling inte helt säker), det är ju som taget från Amerikas landsbygd! Det är ju ganska komiskt hur de beter sig, jag höll på att skratta när Otto blev fast när han smet in i kyrkan och istället för att få på käften höll han på att bli frälsad. Jag är dock lite bekymrad över vart det kan leda, de fick ju redan en gång besök på motellet av dedär kyrkofånarna, skulle inte alls vara överraskad om det strax skulle bli våldsamt. Hoppas att Otto kan självförsvar.
    Det ända underliga är att polisen inte skulle kunna göra något. Hur så inte kan? Det är familjevåld och de hade ju bevis. Fallet borde ha farit rakt till socialen och pappan blivit häktad. Och även om de inte kunde hitta fadern skulle de kunna spåra honom/efterlysa honom.
    Monkan eller vad hon nu igen kallas verkar vara Ottos nyckel till "insidegänget" och jag tror nog at hon vill hjälpa Otto, men vill bara inte själv bli sårad. Hoppas att otto inte misslyckas nu och gör något dumt. (Iallafall verkar han inte vara en fullstänndig idiot.Pluspoäng för att han läste Golding)
    Ja, jkag har inte så mycket annat att säga, utom att jag tycker som om Monkan eftersom hennes mamma är smygalkis, och jag hoppas att boken ska få ett gott slut.
    Till nästa gång!
    Mvh
    Linda J
    ps sorry om det finns massor av stavfel, hälften av keybordets knappar var sönder. Jag kan stava jag lovar)

    SvaraRadera
  9. Hej igen!
    Nu har vi alla läst den andra delen. Vad tycker ni? Just detta avsnitt är extremt tråkigt..fast i slutet kommer det ju fram att Kenny har “begått självmord”. Fast jag måste nog vilja påstå att han har blivit mördad, eller iallafall tvingad till självmord. Då tog det ju en intressant vändning, jag blev personligen mera intresserad och läste med en större iver. Han träffade ju även Sara, en cool och utåtriktad tjej som man är lite rädd för. Hon verkar mest oförstådd och vilsen, som Otto också är. De passar bra ihop! Hoppas att förhållandet håller och att Karin kan glömmas..visst var det Otto som tog upp kontakten igen, men Karin verkar jättefalsk? Nu har vi ju inte fått lära känna henne så väl men av det lilla så fick jag direkt iden att pappan har kidnappat Karin och skriver till Otto via hennes email? Eller?
    Elin, jag tycker att språket i sig gör boken personlig, jag har inte läst så många böcker skriva så här så jag tycker att det gör att boken sticker ut lite! Du har rätt, detta är inte en klassiskt deckar thriller utan mera en omtvistad sektgalen thrillerroman? Den är unik tycker jag.
    H. Jessica

    SvaraRadera
  10. Jag måste säga att ännu efter andra avsnittet känns boken hemskt tråkig. Okej, Kenny har dött, men det var inte som ett klimax utan bara så att man fick veta att han dog. Jag tycker det känns väldigt självklart att självmorden av den ena tjejen och Kenny inte är självmord, utan antagligen kommer det att visa sig att de är mord. Jag tror att sekten har nåt med det hela att göra, antagligen är ledaren extremt störd och har någon galen tanke om att alla icke-troende måste dö. Det är nästan det enda som får mig att läsa vidare, att jag vill vetas mer om Evigheten. En intressant tvist skulle vara om perspektivet skulle byta, så att man skulle kunna “se” genom ledarens ögon… Håller ni med? Jag tror det skulle skapa mer spänning.

    Ingrid och Ester, jag tror definitivt att Ottos farsa kommer att hitta dem. Det känns som att det kommer att bli bokens höjdpunkt, de nystar i morden och håller just på att hitta lösningen då Ottos farsa dyker upp. Jag håller med er om att det är konstigt att polisen inte gör någonting, socialen och polisen borde ju för länge sedan ha spärrat in Ottos farsa. Men, jag tror att detta är lite av författarens frihet och idé för vad skulle vitsen med boken vara ifall de inte blev jagade? De skulle ju aldrig ha flytt, skulle aldrig ha kommit till Ryda osv. så då skulle ju inte boken ha någon handling överhuvudtaget.

    Det känns som att hela boken är väldigt förutsägbar, håller ni med? Jag hoppas innerligt att den blir mer spännande, just nu väljer jag nog nästan vilken som helst bok istället för denna om jag ska läsa…

    //Elin

    SvaraRadera
  11. Hej!

    Nu efter att jag läst följande stycke i denna bok tycker jag att handlingen fortsatt på ett naturligt sätt. Det att Otto och hans Mamma har valt att stanna i Ryda kändes inte som någon överraskning utan snarare en fråga om när och inte om. Kennys död och poliserna som betedde sig på ett otroligt argsint sätt när Otto hittat hans mobiltelefon ger en bra bild av hur poliserna i denna bok redan tidigare betett sig på (hänvisning till det att polisen inte tar Otto och hans mamma på allvar). Isabella angående din fråga om Ingrid i tältet så är jag kanske lite besviken på att vi inte fått veta något om det ännu men jag tror att det på något sätt har en anknytning till Evigheten.
    Sara och Jean som nyligen introducerats till oss, vad tycker ni om dem? Sara gillar jag, med hennes raka sätt att säga saker och hur hon och Otto har blivit vänner på så kort tid, faktumet att hon kör sin mammas bil som mindreårig är ett bra exempel på att polisverksamheten i Ryda inte fungerar på det optimala sättet. Jean igen känns mera som en lite extra person, som egentligen inte spelar en så stor roll i denna bok utan är mera än sidokaraktär för att fylla ut. Språket som vi alla kommenterat på ett eller annat sätt, tycker jag fortfarande känns som rätt språk för denna typens bok.

    Vad tycker ni om Ottos skola, det känns stereotypiskt att skolan bara låter så kallde mobbare att gå runt omkring och försöka övertyga folk om Evigheten och att hitta Gud eller var det nu var som de gick runt och predikade om, men det känns ändå som att det är lite “roligt” att de går omkring och skrämmer folk genom att försöka frälsa dem.


    Relationen mellan Monkan, Otto och Sara känns spänd men just nu lutar jag mer mot det att Sara och Otto kanske blir något mer än vänner. Monkan är väl som en ganska normal flicka, vågar inte säga sina känslor och ångrar det i efterhand, är jag den ändå som tycker så? Men samtidigt gillar jag ändå Monkan för att hon verkar som en så realistisk karaktär. Flickan Karin som Otto skickat ett par meddelanden med känns ganska avlägsen och jag nästan hoppas på att relationen ska ta slut mellan Otto och Karin eftersom den känns mycket avlägsen.

    Mvh Josephine

    SvaraRadera
  12. Hej igen!
    Det var trevligt att läsa era kommentarer och få höra vad ni tycker om boken! För tillfället tycker jag att boken inte har kommit någon vart. Visst, det har hänt en hel del i boken men själva handlingen har inte ändrat, förutom att Kenny har dött. Sättet som Kenny dog verkar vara ett typiskt mord gjort av någon/några som ville slippa av med honom men ville inte bli fast för det. Förkortningen M antyder ju att det skulle vara en person vars förnamn skulle börja med den bokstaven men det kan ju också vara en bokstav som är avsedd för att förvirra polisen om de skulle få tag på telefonen, vilket polisen fick. Vad tror ni om initialen? Tror ni att personen som textade Kenny är mördaren, eller tror ni att det var bara en oskyldig person som av ren slump råkade planera en träff med honom just den kvällen? Jag att Evighetens medlemmar har någonting med Kennys död och göra. Kanske de tycker att han också syndat?

    Som svar till din fråga Jessica, min åsikt om varför boken heter Svensk Synd är eftersom i början kallar Evighets gruppmedlemmarna Otto för en syndare. Men jag tror man så småningom får veta hela berättelsen bakom titeln.

    Det har flera av er sant i, troligen kommer Monkan och Otto bli ihop, eller åtminstone blir mera intresserade av varann. Sara Olsson är ett annat fall tycker jag. Personligen tycker jag att hon verkar som en tjej som har problem hemma och som vill dra ner Otto i hennes röra. Då hon rökte gräs med Otto verkade hon som om hon bara ville få information ut ur honom men när hon “räddade” honom från Johannes och hans gängs knytnävar framstod hon som en tjej som genuint bryr sig om Otto. Så just nu har jag blandade känslor om henne.

    För att svara på frågan som många av er ställde, jag tror att slutet kommer vara förutspått. De kommer antagligen få fast farsan och han kommer hamna i häktet. Men kanske författaren vill att läsaren skall bli överraskad av slutet.

    Själv anser jag att boken är fortfarande trevlig och humoristisk och läsa! Tycker ni samma som jag, eller anser ni boken ensidig? Personligen var de bästa delarna av det andra givna delen då Johannes hällde vatten som “tändvätska” på Otto samt då Otto och Sara försökte, och lyckades, gömma påsen marijuana från polisen.

    Ser framemot era kommentarer!
    //Amanda

    SvaraRadera
  13. Hejsan,

    detta avsnitt var ganska stökigt tycker jag och det ville inte riktigt gå framåt, som många redan påpekat. Det var ändå humoristiskt och jag vill åtminstone hoppas att det kommer en oväntad vändning. Tills vidare tycker jag som du Elin, att boken varit mycket förutsägbar.
    Skolan verkar ganska “random” och ganska skrattretande för att den är så överdriven. Människorna där är inte så trevliga och som Otto beskriver, verkar det som att alla är med i sekten. Lite synd är det ju att Otto blivit ovän med Monkan. Eller vad tycker ni? Jag skulle hellre önska att Otto var med Monkan än med Sara Olsson.
    Hoppas de får mera information om sekten och om Kennys “fall”. Det är ju helt klart mord eftersom Kenny inte förde fram så mycket självmordstankar.
    Tror ni att poliserna också hör till sekten och har något slags spel på gång?

    Vi får hoppas att saker klarnar!

    Ha det bra och trevliga lässtunder

    Isabella

    SvaraRadera
  14. Hejsan!
    Denna avsnitt var ganska trög att läsa. Som sagt hände det inte mycket, och Kennys död nämndes bara i en bisats. Det kanske var meningen att vara ett kulmen, men det var det inte. Sara Olsson verkar som om hon försöker visa till alla att hon är helt annorlunda än de som hör till Evigheten. Exempel på det är t.ex. ord som hon konstant upprepar så som yolo (själv blev jag irriterad på det, eftersom uttrycket i sig sjävt är löjligt), när hon kör runt med sin mammas bil utan körkort som minderårig och att hon röker gräs, som anses i vissa kretser vara coolt. Ännu också får boken mig inte att skratta, humorn liksom slår mig inte. Johannes verkar som en typisk mobbare. Jag håller med dig Amanda att boken verkar väldigt ensidig. Jessica, du har en bra teori om Karin, snart får vi säkert veta mera om henne eller finns hon på riktigt.
    Tror ni att man kommer att veta om Kenny blev mördad, och i så fall tror ni att Evigheten hade med saken att göra? Tror ni att man kommer få veta varför Monkan sa att Sara är lite speciell, eller kom det redan fram i avsnittet? En fråga till: tror ni att Monkan tycker om Otto mera än som en vän, och därför är det spänning mellan Sara och Monkan?

    // Annika

    SvaraRadera
  15. Hej igen!

    Som ni alla sa tycker jag också att andra avsnittet var tråkigare och varje gång man tror något riktigt spännande ska hända, så är det inte så spännande sen också. Jessica, jag tror inte på något sätt att Ottos pappa skulle ha kidnappat Karin eftersom hur kan han ens veta om Karin?

    Kennys självmord var för mig ganska självklart genast då han var försvunnen så länge eftersom det skulle vara typiskt att något sådant händer ens en gång i boken. Då Otto hittade Kennys telefon och meddelandena med Initialen ¨M¨ började jag genast tänka på Monika. Hon är ju den enda i boken vars namn börjar på ett ¨M¨. Det verkar som att alla som är med i Evigheten är helt hjärntvättade av deras sekt då till exempel Johannes beter sig så galet mot Otto. Jag skulle också villa veta hela grejen med den här sekten och om det kommer att hända något angående den. Alla kör ju utan bilkort och polisen är till och med galen och det att man får odla knark? Jag undrar om hela Byn hittas av normala poliser osv. och får veta vad som händer där, eller vad tror ni?

    Det sista jag ännu vill tillägga är om Sara. Jag tycker att hon och Otto kanske passar ihop, men Monika verkar ändå bättre för Otto eftersom då Otto är med Monika känns allt mer tryggt för honom. Är det bara jag som tycker så?

    H. Ester

    SvaraRadera
  16. Heips
    Jag tycker att denhär delen av boken verkar jättekonstigt. Kennys död verkar mystisk, fast vi vet ju inget om honom än.Troligen är det ett mord och jag antar att halva byn är med i det (polisen hade ju något seriöst problem med att utreda saken). Har säkert något att göra med Evigheten.
    Jag blev bara störd på alla i skolan. Dom är ju alldeles hjärntvättade!(Fast Otto kunde ha varit lite smartare när han blev fast i kyrkan. Ett bättre första intryck skulle inte ha gjort honom så synlig.) Brännvätska, seriöst? Det var ganska förutsägbart att Sara skulle komma och rädda Otto. Är det inte bara lite konstigt att Sara klarar av att hjälpa Otto, men Otto själv är alldeles hjälplös? Jag blev också störd på Jean. Liksom vem är så dum att den odlar massvis med marijuana mitt synligt? Så att vem som helst (som Sara och Otto) kan gå in och ta för sig. Dessutom skulle det vara smartare av Sara att bara be det av Jean och inte riskera att bli fast av Jeans pappa. (som skjuter först och frågar sedan, vilket är förståeligt eftersom han odlar marijuana på sin bakgård). Jag antar att Sara gör så många dumma saker, eftersom hon har så tråkigt. Men vem skulle nu inte ha det om man bodde i Ryda?
    Jag är lite osäker på dethär med polisen. De lyssnar inte och gör precis vad de vill för de anser att de har någon makt. Jag gissar att de är korrupterade av Evigheten.
    Dessutom var det lite orealistiskt att de inte blev fast med drogerna i bilen. Om polisen faktiskt misstänkte att de hade droger, så borde han ju ha fått dem ut ur bilen och inspekterat både passagerarna och bilen. Han ville troligen bara skrämma dem, eller så brydde han sig inte. Jag är bara orolig att om polisen inte hjälper så kommer det vara mycket svårt för Otto och hans mamma att fly därifrån om de måste.
    Fortfarande misstänksam om Sara ( hon med sitt yolo hela tiden. Hon kommer att göra något mycket dumt och skylla det på sitt “yolo”. (Nu låter jag som min mamma.)) Monkan verkade normalare och bättre att lita på. Dessutom varnade hon Otto för Sara, hon skulle väl inte göra så i onödan? Själv hoppas jag att undivka ett triangledrama mellan Monkan, Otto och Sara.
    Dethär var mina tankar om denhär delen, är nyfiken på vad som händer näst.
    :) linda :)

    SvaraRadera
  17. Hej igen!
    Vill bara börja med detta, Ester. Jag tror att det är hypotetiskt möjligt att han skulle ha kidnappat Karin då hon bodde i samma stad som Otto då han fick fast Otto och hans mamma. Allt hände ju pågrund av att han delade något på sociala medier! Men ja, det låter lite overkligt.
    Hela boken är ganska overklig, faktiskt. Visst finns det galna sekter men att en hel by skulle vara totalt galen? T.o.m rektorn är helt koko? Hela boken är ett utbrett drama med en gnutta humor i sig då den är löjligt överdriven. Men även om den är överdriven gillar jag den, på nåt sätt. Den är annorlunda. Jag tycker väldigt mycket om boken hittills, fastän jag kan avslöja att jag avskyr slutet.
    Tror ni att det skulle kunna existera en sådan här by? en totalt freak-kristen samling by-fånar?
    Lycka till med läsningen, ni kommer behöva moraliskt stöd när ni läser slutet.
    Jessica

    SvaraRadera
  18. Hej igen!

    Först måste jag konstatera att tväremot vad du hoppades Linda så tror jag att ett triangeldrama är oundvikligt. Liksom Sara och Monkan har helt tydligt båda intresse för Otto, även om båda (speciellt Monkan) är väldigt jobbiga i och med att de hela tiden har delade känslor och försöker att verka coola och svårfångade. Dessutom hade ju Otto och Monkan sex nu och helt som Otto själv tänker efteråt så är han också ganska delad. Jag anser nog att han kanske borde tänka efter lite mer innan har sex med någon, men det kändes från början väldigt förutsägbart att detta skulle hända.

    Nu har boken äntligen blivit lite mer spännande, det känns som att mysteriet håller på att lösas nu i och med att de har hittat mobilen och även nakenbilderna. “M” tyder väldigt tydligt på att det borde vara Monkan, men jag tycker det känns uppenbart att det inte kommer att vara hon utan att det är någon annan. Nakenbilderna känns extremt mysko, vilka 15-åringar skickar nakenbilder? Visst, nu vet jag nu inte helt vad alla sysslar med, men det känns som att nakenbilder är sådant lite äldre sysslar med.

    Kuratorn är verkligen störd. Jag tycker det är extremt jobbigt att verkligen alla hatar Otto och att det inte överhuvudtaget finns någon vuxen i skolan som inte är helt uppslukad av sekten. De är helt tydligt blinda för den mobbning som pågår och vänder allt mot dem som inte tillhör Evigheten.

    Sen tycker jag att en rolig grej är att Ottos efternamn är Karppinen. Nu vet man inte om Karppinen kommer från hans mamma eller pappa, men om vi antar att det är hans pappas kanske man kan börja tala om fördomar eftersom Ottos pappa är våldsam och känslokall = den “typiska” finnen.

    // Elin

    SvaraRadera
  19. Ciao!
    Nu har jag läst den tredje givna delen. För tillfället har boken framskridit något men med tanke på att det bara är under 100 sidor kvar av boken är jag intresserad av hur slutet skall gå.
    Detta avsnitt var en aning mer intressant än det förra och jag läste igenom det rätt så snabbt.

    Personligen tycker jag mera om Monkan än Sara när det kommer till Ottos kärleksliv. Men själva akten då Otto hade sex med Monkan var kanske en aning trög och pinsam. Själv tycker jag att Otto borde så snabbt som möjligt reda ut sina känslor så att han inte skulle mista båda tjejerna. Jag tycker alltså lika som du, Ester! Monkan verkar vara en trevligare samt tryggare person, en sådan som Otto skulle behöva i sitt liv. Dessutom har de ju vissa saker gemensamt, som att de exempelvis båda tappat konstakten/vill inte ha kontakt med sin far.
    Rydaskolans rektor verkar vara en som ogillar alla som inte är som han själv och psykologen verkar knäpp. Själv tvivlar jag att hon egentligen skulle ha någon psykologisk utbildning. Klassen Otto går i har jag själv upplevt som en med dålig stämning och en klass vars “ledare” är Johannes eftersom alla är rädda för honom. Vilka känslor väckte det hos er när ni läste delen då Monkan själv tillsammans med klassen mumlade “Svett-Otto”?

    Vad tyckte ni om hotellrummet? Det var ganska typiskt och, om inte “M” smet brådskande från hotellrummet, var det slarvigt att lämna alla dessa ledtrådar kvar som Otto, Klon och Sara sedan hittade. Det skall bli intressant och se vem som slutligen är “M”. Kanske det är någon som vi redan känner till?

    Hoppas på ett bra slut!
    //Amanda

    SvaraRadera
  20. Hejsan,

    det känns som att boken hela tiden blir sämre och sämre och författaren har under bokens gång tappat sin motivation att skriva. Det är fortfarande ganska förutsägbart och det vill inte alls gå framåt, precis som i förra avsnittet. Dessutom tycker jag att beskrivningarna på händelserna och miljön är mycket dåliga. Det blir inte alls en kuslig känsla, med tanke på att detta ska vara en triller. T.ex. “Huset på kullen är gult, byggt i tegel i nån gammal stil, med enorma fönster och terass på taket” (s. 250 beskrivning på Ryda hotellet). Tycker ni att författaren beskriver bra?
    Jag tycker också att då Otto “fick ihop det” med Monkan var en mycket orealistisk händelse med tanke på att Otto är 14 och verkade ändå veta precis vad han gjorde och så gillade han inte ens Monkan. Sara Olsson var också hela tiden med i hans tankar. Triangeldrama?!

    Jag hoppas slutet blir bra trots att vissa redan avslöjar sina tankar om slutet.

    Ha det bra och trevliga lässtunder

    Isabella

    SvaraRadera
  21. Hejsan!
    Jag blir väldigt störd på det att lärarna i Rydaskolan är blinda åt mobbandet. Kuratorn var rätt knäpp tycker jag. Som Otto skulle jag ha sagt rakt ut att han har rätt att inte tro, eller bara ljugit att han nog är kristen. Dessutom skulle jag ha läst några rader från bibeln om kärlek mot den nästa och att gud älskar alla som de är, som en comeback åt kuratorn. Jag tycker att bokstaven "M" i meddelanden är kanske för uppenbart, så jag tror att det inte är Monkan som är bakom meddelanden. Elin håller med dig om Ottos efternamn, ganska roligt. Jessica, jag tror nog att någonstans mitt-i-ingenting skulle kunna finnas en liknande by, men kanske inte lika knäpp. Triangeldraman verkar lite tråkig, Otto är kär i Sara men hade sex med Monkan? Jag tror att han kommer att missta båda flickorna, eftersom Monkans och Saras vänskap är det ända de har i byn, och de vill inte missta varandra.

    //Annika

    SvaraRadera
  22. Hej!

    Jag tycker att det här avsnittet inte var så spännande heller. Fast man fick ändå reda på relativt mycket. Det kan ju vara möjligt att Kenny blev mördad, vilket jag skulle tycka var spännande. Då Otto och Monkan ¨gjorde till det¨ verkade hela situationen pinsam och konstig. Dessutom är ju Otto inte kär i Monkan, utan i Sara! Jag hoppas att Otto ändå tar risken och berättar vad som hände till Sara för att vara helt ärlig. Tycker ni att han borde göra det eller är det bättre om han inte gör det? Monkan kan ju också berätta det för Sara, vilket kan vara ännu värre.

    Nu vet vi också säkert alla varför boken heter Svensk synd då man bara talar om att Otto har ¨syndat¨. Jag tycker att Märta verkar vara mystisk. Tror ni att Märta har någon hemlighet då hon sa till Otto att han inte vet någonting om henne? Frank är ju Monkans pappa som Klon sa och det kan troligtvis vara anledningen till varför Märta inte vill säga något till polisen. (¨Du borde prata med polisen¨ som Otto sa och Märta svarade ¨Det går inte¨ på sid. 209.)
    Annika, du har rätt att Johannes är en typisk mobbare som alla är rädd för. Jag hoppas att slutet blir bra och att man får veta allting!

    H. Ester

    SvaraRadera
  23. Hejssan igen! Jag är ganska störd på Otto, han borde kanske tänka sig lite för före han agerar. Det är kanske inte så smart att mista sina enda vänner i en by som Ryda?
    Nu börjar man få reda på massor men det är ännu lite oklart. Jag är jätte misstänksam nu mot prästen, han har varit en mystisk typ redan från början. Dessutom, kom det ju fram att han bara dök upp sådär bara och började predika.
    Från en sak till en annan, jag håller med Elin att det är en rolig detalj att Ottos efternamn är finskt, men jag hade faktiskt inte tänkt som du Elin att man skulle med det göra Ottos pappa till en så hemsk (finsk) stereotyp.
    Jag hoppas att det inte var Monkan som är M. Det är nog lite för lätt egentligen men vi får väl läsa vidare. Jag tycker ändå jätte synd om henne för hennes mamma är smygalkis och hennes pappa är ju jätte hemsk.
    Till slut tänker jag bara koomentera att kurator är knappast en professionell utan snarare någon hjärntvättad stackare. Att hon är med i Evigheten är ju tydligt men jag blir bara störd när hon frågar ut Otto "varför han inte kan komma till Jesus". inte att undra på att alla är galna där i Ryda.
    Ser framemot att läsa slutet!
    Mvh
    Linda

    SvaraRadera
  24. Hej!

    Mitt intryck av denna tredje del i boken påminner om ditt Isabella. Jag håller med om att boken har blivit lite “trög”. Visst Otto-Sara-Monkkan triangeldramat gör saken lite mer invecklad men jag håller med om att boken är lite förutsägbar, och inte så lite heller. Vad tycker ni om denhär fågelskådaren som Ottos mamma har fattat intresse för. Jag vet inte om jag riktigt gillar honom eller inte. Kuratorn och särskilt i Ryda skolan finner jag bara skrämmande och konstig. Fast hela Ryda är ju helt konstigt så egentligen borde det väl inte vara någon överraskning. Jag vill läsa boken till slut för att få veta vad som händer men de känns som att det på något sätt att bokens handling dras ut genom just liknande situationer som Märtas och Ottos, vad tycker ni eller är det bara jag? Tydligen så tycks Monkkan och Otto iallafall ha någonting gemensamt, bådas pappor är helt från vettet. Evigheten är något som man inte nämnt så mycket i detta stycke, utan mera hur stereotypiska mobbare får bete sig vilket de då inte borde få. Jag blir irriterade om vi inte snart får veta mer om Ingrid. Det måste ju finnas en orsak till att hon finns med i denhär boken och hittills har man nämnt henne kanske ungefär tre gånger. Dessutom tror jag att bokens titel på något sätt anknyter ihop med boken slut!
    Trevliga lässtunder!
    Mvh Josephine

    SvaraRadera
  25. Hola!
    Vi har alla läst slut boken. Vad tycker ni om helheten? I början uppfattade jag iallafall något positivt men att vi alla håller med om att ju längre boken framskrider, desto tråkigare blir den. Isabella, du har antagligen fullkomligt rätt att författaren har tappat motivationen. Samtidigt tycker jag ett visst mönster i sättet han skriver? Han skriver ju i “talspråk” så som om Otto skulle kunna tänka det. För vilken 15ring tänker “Åh vilken sublim magnifik terass-våning på ett ödrstigert gult hotell” Förstår ni hur jag tänker?
    Och vad tycker ni om slutet? Jag blev verkligt stressad och upprörd av slutet då det var ett väldigt öppet slut, jag gillar inte öppna slut. Får Ottos pappa fast dem? Eller inte? Vet någon om det kommer en del 2 till “Svensk synd”? Jag skulle iallafall läsa den, för jag har ändå lagt ner massvis med tid att tyda boken, så ett slut vill jag iallafall ha..
    H.Jessica

    SvaraRadera
  26. Hej!

    Så nu var det slut då. Sista delen i boken. Jag tycker definitivt att spänningen i boken blev bättre mot slutet. Jag hoppas ni kan förstå min totala chock då Ingrid inte var så oskyldig som jag hade trott. Jag menar hon var ju lika psykopatisk som sin far. För mig blev slutet lite råddigt. Även om jag förstod vem som var de “dumma” så blev jag förvånad över slutet. Jag gissade att Otto och hans mamma skulle tvingas fly men att någon faktiskt ringt till Ottos pappa och förklarat var de är är absurt. Evigheten och prästen var alldeles rysliga, grymt psykopatiska. Varje gång jag läser sånhänt blir jag lika förvånad över att det kan finnas så sjuka människor i världen. Jag hoppas innerligen att någon skulle stoppa Evigheten så att de inte får fortsätta med sina “driva ut djävulen” ritualer

    Mitt helhetsintryck av boken är ändå bra. Boken var trög på sina ställen men handlingen rullade på. Att Ottos och hans Mamma tvingades fortsätta fly, tycker jag att gjorde slutet lite oroligt. Man tycker ju att Otto och hans mamma redan stått ut för så mycket hemskt att de är otroligt att de måste fortsätta leva på flykt. Om författaren skulle skriva en till bok om Otto skulle jag säkert läsa den för att jag vill veta hur det går för honom.
    Jag vill sluta med att tacka alla för en trevlig bloggmånad.
    Mvh Josephine

    SvaraRadera
  27. Hej för sista gången!

    Nu var då boken slutläst. Jag tycker att slutresultatet blev ganska dåligt. Jag håller med Isabella om att författarens förmåga att beskriva kusligt är ganska dålig, det känns faktiskt som om hans motivations sjunker i takt med att boken går framåt. Det är kanske det jag tycker att bokens största svaghet är, att författaren har noll förmgåga att göra stämningen spännande och jag saknar verkligen känslan av att det är en thriller som man läser (på bokens baksida klassas boken som en thriller av en annan recensent). Orsaken till att jag också tyckte att boken var dålig är det att jag trots allt hade ganska höga förväntingar, just enligt kommentarerna som finns på bokens baksida.

    Själva slutklämmen på boken var det bästa och var nog höjdpunkten, även om den också lämnade mycket att önska eftersom det känns som allt hände alldeles för fort. Det känns som att författaren fick bråttom med att hinna till sin deadline och bara rafsade ihop något fort. Slutet lämnades också väldigt öppet, jag blev väldigt missnöjd med faktumet att man inte alls fick någon klarhet i vad som påriktigt hände och det känns väldigt självklart att det kommer att komma en fortsättning. Jag tror inte att jag kommer att vilja läsa den, det skulle vara roligt att läsa hur det gick sen men eftersom boken var en så stor besvikelse så vet jag inte om jag vill.

    För att avsluta skulle jag ännu villa bedöma boken med “stjärnor”: Från mig får den en av fem stjärnor. Tack för trevliga samtal!

    //Elin

    SvaraRadera
  28. ¡Hola!
    Efter att ha läst hela boken klart har jag blandade känslor över boken. Jag gillade den eftersom det var ett öppet slut och man fick själv fundera ut vad som skulle kunna hända. Dessutom skulle författaren kunna skriva en andra del till boken. Dock tycker jag att slutet var en aning störande eftersom det hände så mycket på samma gång. Förutom detta tycker jag att stycket då Otto flydde utan Sara och Monkan var dåligt. De var ändå en stor del av boken så jag försår inte varför de skulle lämna kvar i Ryda. Vad tyckte ni?

    Med detta sagt tycker jag att allt annat var väl genomtänkt och man hade definitivt lagt ner tid för att få allt att gå ihop. Detta sista stycke tyckte jag att hade mest spänning av alla delar och den var också mycket humoristisk, skärskilt då Otto och Sara hällde blekningsmedel i Johannes schampo. Tyckte ni att boken var humoristisk eller bara tråkig?

    Personligen tyckte inte att språket var störande efter att man blivit van vid det. För mig var boken också lättläst på det sättet att jag snabbt läste den. Det enda som jag var missnöjd med var slutet men allt annat gillade jag.

    Tack för era kommentarer, det har varit roligt att blogga med er!
    //Amanda

    SvaraRadera
  29. Hejsan,

    nu när boken är läst känns det som om allt klarnat. Jag förstår inte hur så många av er tyckte att slutet var dåligt och oroligt. Jag tycker att slutet inte kunde ha varit bättre. För det första tror jag inte att författaren kunde ha gjort ett mera spännande slut än “lovat” och för det andra berättade han allt som hände och det blev lätt att dra en slutsats. Otto och hans mamma fortsatte flykten men hade bevisematerial för att stoppa Evigheten i Ryda, och så hade Otto dessutom haft kontakt med Josef som var en rätt bra polis.
    Jag blev också förvånad att Ingrid var en så liten del av boken egentligen.
    Tatueringen Otto hade tagit var också en trevlig detalj och avsnittet var mycket spännande.

    Som en helhet tycker jag att boken var bra och jag har åtminstone inga obesvarade frågor. I mitten var boken ganska trög men i slutet kändes det som att det behövdes all information som berättades! Jag tror inte att det kommer en fortsättning för att slutet omfattade så mycket. Dessutom anser jag att slutet inte var öppet men man kan väl ha olika tankar om det.
    Ibland känns det dumt att läsa böcker om totalt sjuka människor men när man börjar tänka på det, finns det så många människor i världen att inte ens denna bok är överdriven!

    Tack för bra kommentarer och intressanta diskussioner!

    Isabella

    SvaraRadera
  30. Hej igen!
    Nu har vi alla läst boken till slut. Jag tycker att sluten var en plattfall. Författaren byggde på något, som skulle ha kunna varit en väldigt spännande och dramatisk berättelse, men jag blev ganska missnöjd med slutet. Det kändes som om författaren skulle ha haft bråttom med slutet, och bestämde sig bara att skriva något. Jag har läst någonstans ifrån att de flesta författarna hatar att skriva slutet, eftersom de är ganska svårt att skriva, dessutom när det handlar om en thriller/deckare.

    Elin, jag håller inte helt med dig. Själv tyckte jag att då de gick första gången in i hotellet var mer som ett kulmen (fast det inte fanns riktig ett kulmen) medan slutet var som ett nytt försök på ett kulmen, men som misslyckades totalt.
    Jag är nog glad att Sara blev inte väldigt arg av något, utan Otto flydde från Ryda som kompis med Sara. Förstår nog inte varför han lämnade Sara och Monkan kvar, men kanske han ville inte att hans pappa skulle börja jaga dem också.

    Däremot tycker jag att det var nog ganska orättvist mot Monkan, som redan en gång hade hamnat ut för liknande.

    Som svar på din fråga Amanda, ärligt sagt skrattade eller log jag inte en ända gång under tiden jag läste på boken.

    När allt avslöjades, skulle jag ha viljat veta mera om pastorn och hans förflutna. Var det han som mördade familjen på riktigt eller blev han bara anklagad? Varifrån kom Johannes, om pastorn flydde utan sin familj som sägs att han mördat? Hur länge har Evigheten hållit på med att "driva ut djävluen"?

    Det har varit roligt att höra om era åsikter om boken!

    Mvh,
    Annika

    SvaraRadera
  31. Hejsan!

    Det här var det bästa avsnittet i boken, enligt min åsikt. Jag tycker att man fick veta nästan allting i slutet och jag blev inte och fundera på något som författaren ännu borde ha skrivit om. Visst fick man inte veta hur Wille och hans familj kom bort från källaren och om Evigheten skulle fortsätta på samma sätt, men författaren har ju lämnat det för att man skall själv kunna lista ut det. Jessica, jag tycker också att slutet var stressigt eftersom det hände så mycket, men det gjorde allt mer spännande. Det var också en aning humoristiskt med Ottos och Saras plan för Johannes. Jag blev verkligen förvånad av vad som egentligen hade pågått hela tiden i Ryda. Det var ju helt förskräckligt!
    Helheten av boken var helt ok. Som nästan alla har tyckt var boken emellanåt trög och tråkig. Slutet gjorde ändå hela boken mer intressant och spännande. Jag tror inte det finns en annan del av boken och om det skulle finnas så skulle jag troligen inte läsa den eftersom allt blev redan ganska klart för mig.
    Det var trevligt att blogga med er och läsa era kommentarer!

    H. Ester

    SvaraRadera